Úvod Blog Léto přeje grilování

Léto přeje grilování

23. 05. 2023 Rady a tipy

Léto je neodmyslitelně spojené se sluncem, vodou, lesy, dovolenou a také křupavým masem z grilu.  V letních měsících opouští sporáky a klasické kuchyně téměř 90 % naší populace a místo nich dostávají přednost grily. Kdo disponuje zahradou má v tomto případě velkou výhodu, ale zároveň není nikde psáno, že obyvatelé panelových domů si nemohou grilování užít někde v přírodě nebo na balkóně.

Této gurmánské kratochvíli se nevěnujeme poprvé, a tak se tentokrát oprostíme od tradičního výčtu grilů. Pokud vás ale přesto zajímá, který gril je ten správný, pak rozhodně zamiřte SEM, protože přesně to je místo, kde najdete přehlednou nabídku grilů se všemi proproti. My se ale dnes přesuneme přímo do sekce grilování a podíváme se společně na to, jak jej udělat ještě chutnějším.

Suroviny jsou základ

První pravidlo zní jasně - pokud stojíte o kvalitní jídlo, pak je nutné používat také kvalitní suroviny. Ke grilování vybírejte mladé a méně tučné maso. Vyhněte se masům, která jsou již marinovaná, protože tady jen těžko poznáte kvalitu masa a samotná marináda většinou také neoplývá ničím výrazně poctivým. Místo chuti v ní najdete spíše pořádnou porci éček, konzervantů a dalších nezdravých látek. 

TIP: Pro pravou grilovací párty jistě oceníte dostatek odkládacího prostoru, který vám zajistí rafinované taburetky. Ty jsou jedinečné svým multifunkčním využitím. V momentě je proměníte v místo navíc pro nečekaného hosta nebo je využijete jako důmyslný a velmi elegantní odkládací prostor.

Ratanový taburet vč. polstrování 40 x 40 cm BORNEO LUXURY (hnědá)
Ratanový taburet vč. polstrování 40 x 40 cm BORNEO LUXURY (hnědá)

Co vybrat na gril?

Kuřecí maso je u nás stále nejpopulárnější a kralují kousky bez kosti. Prsa je nejlepší grilovat i s kůží, která jde na gril vždy jako první. Z druhé strany pak už jen krátce dopékáme. Druhý tábor milovníků kuřecího masa jistě ocení nepřekonatelná křídla, kterým mimořádně sluší pomalé grilování na mírnějším ohni a medová marináda, díky které jsou křídla krásně křupavá.

Pokud se poohlížíte po poctivém steaku, pak vaše chutě uspokojí pořádný kousek krkovice, která je na grilování více než vhodná. A pokud si ji dopředu naložíte v bylinkám nebo česneku, pak bude božsky křehoučkášťavnatá. Po sundání z grilu nechte krkovici ještě chvíli odpočinout v alobalu, kde se zpátky zatáhne a zanechá v sobě všechnu tu skvělou šťávu, kterou byste mohli ztratit okamžitým porcováním. Nic nezkazíte ani kotletou nebo kýtou.

Hovězí maso je skvělé pro poctivý burger, který s vůní pravého ohně dostává úplně nový rozměr. Maso namelte a dochuťte solí a pepřem. Samotné maso není vhodné příliš kořenit, aby neztrácelo svoji vlastní chuť. Vyhrajte si raději s dresingem a dalšími komponenty, které v hamburgeru nesmějí chybět. Gril určitě využijte k opečení slaniny do křupava nebo karamelizované cibulky a jemně ogrilujte z vnitřní strany i bulky. Pak už nic nebrání finálnímu servírování.

Ať už si vybere kuřecí, vepřově nebo hovězí maso tak nezapomeňte, že všechny masa by měla mít před úpravou pokojovou teplotu. Paličku na maso nechte schovanou, protože s ní zbytečně porušíte dokonalou strukturu masa. Pokud máte silnější a pevnější plátky vepřového, tak bohatě postačí, když je naklepete hranou dlaně.

TIP: Grilovaní je neodmyslitelně spjato s pohodovou atmosférourelaxem s rodinou nebo přáteli. Pro maximálně stylové pohodlí doporučujeme venkovní prostory obohatit o závěsná hnízda, které jsou estetickým a zároveň funkčním doplňkem zahradního stolování. Vybírat můžete materiál, provedení i barevnou variantu a pro své hosty tak připravíte velmi příjemné překvapení.

Houpací křeslo ZITA na zavěšení (různé barvy)
Houpací křeslo ZITA na zavěšení (různé barvy)

Nejen pro vegetariány

A neexistuje snad nikdo, kdo by nemiloval grilovaný hermelín. Tady kořením zase šetřit vůbec nemusíte. Připravte si alobal, na který dejte kapku olivového oleje a posaďte na ni vybalený hermelín. Ten přelijte olejem i z vrchní strany a přidejte oblíbené koření. Použít můžete už hotové koření přímo na grilovaný hermelín nebo si můžete namíchat vlastní bylinky dle chuti. Hotový hermelín je skvělý s brusinkamiopečeným toastovým chlebem.

TIP: V alobalu můžete připravit také brambory na americký způsob. Ty jednoduše omyjte, nakrájejte na kolečka, přidejte česnek, cibulku a mrkev. Vše osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Přidat můžete i snítku tymiánu, která brambory božsky provoní. Vše pečlivě zabalte do alobalu, který následně umístěte na gril. Díky důmyslnému balíčku zůstanou všechny chutě uvnitř a výsledný efekt je k nezaplacení. Skvěle se k takto upraveným bramborům hodí domácí majonéza nebo čerstvý sýr

Zelenina nesmí chybět

A jestli opravdu něco nesmí chybět, pak je to grilovaná zelenina, která nadělá víc parády, než si možná myslíte. Je skvělá jako příloha k masu a potěšíte s ní naprosto všechny. Přidat můžete i houby, které gril parádně rozvoní. Zeleninu můžete použít i do čerstvého salátu nebo připravte řecké tzatziky, které jsou příjemně svěží a velmi jednoduché na přípravu.

TIP: Pokud vám ke grilování chybí hlavní komponent – gril, pak už rozhodně není na co čekat. Grilovací sezóna bezpochyby odstartovalapestrá nabídka grilů včetně příslušenství čeká jen na vás.

Plynový gril Rösle Videro G3-S Vario+
Plynový gril Rösle Videro G3-S Vario+

Magické kouzlo bylinek

Z čerstvých bylinek, koření a za studena lisovaného olivového oleje můžete vykouzlit ty nejúžasnější marinády všech dob. A v případě bylinek se rozhodně žádné meze nekladou. Můžete sáhnout po tymiánu, oregánu, mátě, estragonu, šalvěji, bazalce, saturejce, kopru, koriandru nebo po klasické petrželce. Pokud máte pro strach uděláno, pak přidejte i trošku chilli.

Čerstvé bylinky dodají jídlu plnější chuť a vzhledem k jejich výraznému aroma je dobré být při dávkování opatrnější. Bylinky můžete rozdrtit v hmoždíři nebo jen natrhat v ruce a rozmělnit paličkou. V obou případech ale takto zpracované bylinky zakápněte hned olivovým olejem, aby neztratily svou chuť. Takto připravená marináda bohatě stačí nebo do ní můžete přidat ještě česnek nebo cibuli a případně kombinovat sojovou či worcestrovou omáčku, citronovou šťávu, hořčici, med apod.

TIP: Jestli že budete používat česnek, je lepší z něj vyndat prostřední klíček, zabráníte tak nepříjemnému zápachu z úst a případným zažívacím obtížím.

Maso ani zeleninu nikdy před grilováním nesolte. Zeleninu grilujte na sucho a olivový olej přidejte až bude hotová. A stejně jako grilovaný hermelín můžete připravovat i uzený oštěpek, který zvládne i vyšší teploty bez nutnosti balení do alobalu. Na povrchu bude krásně opečený a uvnitř vláčný a plný máslové chuti.

A co ovoce?

Že gril a ovoce nejdou zrovna k sobě? Rozhodně nemůžeme souhlasit. Skvěle fungují banány, jablka, hrušky, broskve nebo meruňky. Vše nakrájejte na plátky nebo překrojte na půlky a posypte kořením. Skořice rozehraje hru chutívůní a velmi dobře se sladí s vanilkou nebo badyánem. Marinovat ovoce můžete také v medu a směsi koření.

A o fantastický dezert se postará vyzrálý ananas, který navíc dokáže eliminovat nepříjemně nafouknuté břicho po vydatné grilovací párty. Stačí, když ananas oloupete a nakrájíte na silnější plátky. Ty potom jednoduše potřete medem a opečete po obou stranách na grilu. Výsledkem je naprosto nezaměnitelná chuť exotického ananasu v kombinaci se sladkými tóny medu a vůní pravého dřeva. Pro někoho doslova umami.

Doplňte zásoby

Pokud jste zaspali a jarní teploty vás vyhnaly čerpat vitamín D na ještě nepřipravenou zahradu, pak nakoukněte do naší štědré nabídky, kde najdete široký sortiment zahradního nábytku, grilů, příslušenstvímobilních vířivek, bez kterých si pobyt venku už také nedovedeme představit.

Zpět na blog

Další úlovky z blogu
Prakticky i zábavně ze světa nábytku a zahrady

Vybíráme nábytek do wellness hotelu

Wellness hotel je místem, kde hosté hledají relaxaci, pohodu a harmonii. Mohou si tam dopřát masáž, saunu, aromaterapii, jógu, meditaci nebo jiné terapie, které dokážou ulevit od stresu, napětí a únavy. Wellness hotel je však také centrálou pro aktivní odpočinek v podobě turistiky, cyklistiky…

Celý článek

Rady a tipy 17. 04. 2024

Grilovací speciál: Vůně léta na terase i balkónu

Grilování už není jen o mase. Je o letní atmosféře, vůni dřeva a praskajícím ohni. Je o společných momentech s rodinou a přáteli. Ať už máte malou terasu, rozlehlou zahradu nebo jen balkón, pomůžeme vám vytipovat nejlepší gril pro vaše potřeby. Grilování pro všechny Pohodlí plynu, klasika na…

Celý článek

Rady a tipy 12. 04. 2024

Jak vybrat pergolu na terasu

Toužíte po soukromém, útulném koutku na terase, kde si vychutnáte šálek kávy za ranního sluníčka, grilování s přáteli i večeři pod hvězdnou oblohou? Pak je pro vás ideální volbou novodobá pergola! S ní už vás nemusí trápit, že slunce pálí, vítr fouká a déšť chce narušit vaši sešlost. Všechny plány…

Celý článek

Rady a tipy 05. 04. 2024

Když pergola, tak s elektrickým ovládáním

Moderní zahradní hliníková pergola rychle pronikla do srdcí svých uživatelů a pořád oslovuje další. Poskytuje totiž efektivní stínění před sluncem, ochranu před deštěm a příjemné prostředí pro relaxaci i zábavu. Nejnovější modely mají navíc pohodlné elektrické ovládání otočné lamelové střechy…

Celý článek

Rady a tipy 28. 03. 2024